Okolie a Aktivity / Kúpele Piešťany / Bahno a jeho účinky

Kúpele Piešťany - sírne bahno

Sírne bahno

Piešťanské sírne bahno patrí medzi najkvalitnejšie a najznámejšie peloidy na svete. Je to heterogénny živý systém, ktorý sa sám udržuje v dynamickej rovnováhe. Podstatu piešťanského liečivého bahna tvorí homogenizovaný sediment Váhu, ktorý sa usadzoval v obtokovom ramene v miestach blúdivých výberov termálnej vody.

Tu sa dlhodobými chemickými a biologickými pochodmi za výdatnej pomoci termálnej vody premenil na koloidnú masu, ktorá obsahuje špeciálnu mikrobiálnu flóru - hlavne desulfurikačné baktérie (Desulfovibrio desulfuricens), ďalej bakteriálne kultúry, ktoré pre svoj metabolizmus využívajú zlúčeniny síry (Thiobacterium, Thiospirillum Pistyen Czurda), ale aj mikroorganizmy so schopnosťou produkovať metabolity s antifungálnymi účinkami.

 

Flóra sa tvorí a žije v prítomnosti termálnej vody bez prístupu vzduchu na pôvodnom mieste, ale aj po vydolovaní v dozrievacích bazénoch. Uvedené mikroorganizmy, ktoré sa v bežnej prírode vyskytujú zriedka, majú vysokú termotoleranciu. t.j. ich teplotné optimum sa pohybuje nad 60°C, a potvrdila sa aj ich halofilnosť - schopnosť rásť pri vyšších koncentráciách NaCl. Na rast týchto baktérií má výrazný stimulačný účinok najmä cysteín a tiomočovina a taktiež sulfid sodný a glutatión. Zrenie a regenerácia piešťanského sírneho bahna je v prvom rade biologickým procesom, ale podieľajú sa na ňom aj chemické interakcie medzi prítomnými zlúčeninami pri vyššej teplote.

 

Ide predovšetkým o také usmernenie kolobehu síry v bahne, ktorej donátorom je hlavne termálna voda, aby čo najrýchlejšie a najvýhodnejšie vymizla liečebne málo významná sulfátová síra, a to premenou v terapeuticky významnejšiu hydrosulfidickú, sulfidickú a jemne dispergovanú elementárnu síru. Účinnosť pochodov chemických i biochemických je doplnená ešte biosyntézou metabolitov rastlín a mikroorganizmov. Dokázalo sa, že sulfid, tiomočovina a tioglykolát sa zapájajú do metabolických procesov pri premenách síry baktériami, ktoré sa nachádzajú v piešťanskom bahne.

 

Vyzreté piešťanské sírne bahno má mazľavú, maslovitú konzistenciu, oceľovomodrú až čiernu farbu, vyniká plasticitou, tepelnou stálosťou (chladne štyrikrát pomalšie ako voda), tepelnou vodivosťou a redukčnou schopnosťou. Spolu s chemickými sú to aj tieto fyzikálne vlastnosti, ktoré robia piešťanské sírne bahno ojedinelým medzi ostatnými liečebne využívanými peloidmi na svete.

Marián a Henrieta Funiakovci , Bydlisko: Banská Bystrica, Termín pobytu: 21.8.-28.8.2022

Hodnotenie: 5

Dobrý deň všetkým do Hotela Máj v Piešťanoch! Ďakujeme veľmi pekne za vaše poďakovanie týkajúce sa nášho pobytu u vás 21.8.-28.8.2022. Našu odpoveď sme odkladali kvôli jej väčšej objektívnosti - aby sme nepodliehali len bezprostredným dojmom ????. Avšak náš pohľad sa nezmenil ani na týždeň "odležané" zážitky. Jednoducho - bol to krásny, pokojný a oddychový týždeň! V istom zmysle bol a je stredobodom nášho roka a jeho relaxačno-oddychových aktivít. Máj, nielen ako mesiac ale aj ako cieľ našej dovolenky sa u nás skloňoval už od Vianoc minulého roka. Vlastne je tomu tak už minimálne 6-7 rokov, počas ktorých sa vždy na Máj (často v máji) tešila moja manželka Henrieta so svojimi priateľkami (Saškou, Peťou a Miškou, vlani aj Renkou). Pol roka pred pobytom, dovolenkou začal ich odpočet mesiacov, týždňov a neskôr dní - kedy už budú v Máji. A nejeden mesiac po dovolenke to boli spomienky na všetko a všetkých v Máji. O to viac som bol posledné Vianoce manželke vďačný, že ma pozvala stráviť jeden dovolenkový týždeň v ich "kráľovstve". V máji bola manželka v Máji s priateľkami a teraz v auguste teda so mnou. Aj v tomto prípade platilo - je lepšie raz vidieť (zažiť) ako 7x počuť. Moje očakávania predčilo už prostredie, ticho, pokoj, následne privítanie, osobný pozdrav manželke niekoľkých osôb z personálu. Vtedy som pochopil to často opakované spojenie "rodinná atmosféra"! Naozaj, manželka sa v Máji cítila a pohybovala ako doma a to sa prenieslo samozrejme hneď aj na mňa. Takže vďaka vám všetkým v Máji - za rodinnú atmosféru, za prívetivosť a láskavosť, ktoré sa snúbili s vysokou profesionalitou - od recepcie, cez pokojské, fyzioterapeutov, čašníkov a skvelých kuchárov (žiaľ) ukrytých len v kuchyni. A keďže vaša kuchyňa a jedáleň je naozaj skvelá, je inšpiráciou aj pre domáce kuchyne vašich hostí (cez foto jedálnych lístkov a vkusne naaranžovaných tanierov) - dovolím si k nej len jednu pripomienku: prosím, ak uznáte za vhodné - umiestnite niekde v jedálni alebo pred ňou, napríklad pri jedálnom lístku pri vstupe do jedálne foto vašich vynikajúcich kuchárov. Urobili nám tiež toľko radosti a žiaľ, nevideli sme ich. Ale viem, že vaši milí čašníci im denne odovzdávali naše komplimenty. Ďakujeme! Na záver - ako sme na mieste uviedli v dotazníku spätnej väzby našu pripomienku týkajúcu sa väčšieho súkromia na balkónoch - chápeme, že takéto zmeny, úpravy sú behom na dlhú trať. Manželka mi rok čo rok, resp. aj počas týždňa stráveného u vás hovorila o veciach, ktoré sa menili a menia stále k lepšiemu - vo vybavenosti a službách. Takže veríme, že ak nám aj nasledujúce roky a naša situácia umožní vracať sa k vám - nájdeme v Máji opäť kus domova, radosti, pokoja, oddychu a obnovenia našich síl a zdravia. Už teraz sa na to tešíme! Prajeme vám ešte krásny a hrejivý záver leta premenený do zrelej, voňavej jesene plnej chutí a farieb. Pozdravujeme všetkých v Máji a ešte raz ďakujeme! Marián a Henrieta Funiakovci z Banskej Bystrice

Top
Close